2018 yılında tıp dünyasında çok önemli bir gelişme yaşandı ve Daniel Baker bir makale yayınladı. Bu makale içerisinde dünya genelinde bilindiği adıyla preservation rhinoplasty konusu geçiyordu. Bu tanımın Türkçe karşılığı burun estetiğinde koruma olarak ülkemizde de tıp dünyasında yerini alırken, keza kavramın oluşmasında Türkiye’den birçok cerrah da önemli görevler üstlenmiştir.

Kavramın ortaya çıkışındaki temel mantık, burnun doğal yapısını çok düşük oranda bozarak yani genel anlamda burun yapısını koruyarak, ameliyat gerçekleştirme çabası olarak görülmektedir. Bu yöntem kapsamında daha az ameliyat gerçekleştirilmesi ile birlikte burnun kendine ait anatomik özellikleri çok düşük oranda değiştirilir ve burun estetiği elde edilir.

Bu yöntem kapsamında daha az ameliyat gerçekleştirilmesi ile birlikte burnun kendine ait anatomik özellikleri çok düşük oranda değiştirilir ve burun estetiği elde edilir.

Preservation Rhinoplasty Nedir?

Tıbbi açıdan düşünüldüğünde rinoplasti burna kalıcı şekil verme yani estetik bir şekil değiştirme işlemini ifade etmektedir. Yani sağlık bölümünde rinoplasti, estetik burun ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Bu bağlamda preservation rinoplasti tanımı ise daha kapsamlı bir şekilde burun yapısının korunarak ve çok fazla değiştirilmeden burun estetiğinin yapılmasını ifade eder.

Bu işlem son yıllarda çok popüler bir hal almaya başlarken, estetik burun operasyonu isteyen tüm hastalar için uygun olmamakla birlikte uygun görülen hastalarda ise çok daha faydalı avantajlı ve pratik bir yöntem oluşturmaktadır.

Koruyucu Burun Estetiği Nedir?

İşlem Türkçe karşılığı ile tam olarak koruyucu burun estetiği şeklinde de adlandırılırken, özellikle burun sırt kısmı önden güzel fakat yandan kemerli bir görünüşe sahip olan kişilerde çok daha fazla uygulanan bir yöntem oluşturmaktadır. Bilhassa daha önce burun estetiği yaptırmamış kişilerin neredeyse tamamında koruyucu estetik uygulaması daha uygun olarak gösterilmektedir.

Bu teknikte burun ucu ve sırtındaki kemik kıkırdak bağ ve zar tabakalar korunmakta burun sırtı altından kıkırdak ve kemik yapı çıkarılarak burun estetik düzeltmelerinin yapılması sağlanmaktadır.

Bu teknikte burun ucu ve sırtındaki kemik kıkırdak bağ ve zar tabakalar korunmakta burun sırtı altından kıkırdak ve kemik yapı çıkarılarak burun estetik düzeltmelerinin yapılması sağlanmaktadır.

Preservation Rhinoplasty İle Diğer Rinoplasti Operasyonlarının Farkları Nelerdir?

Koruyucu estetik gerçekleştirilirken burnun yapısı olabildiğince az miktarda bozulur ve istenilen estetik burun şeklinin elde edilmesine çalışılır. Ancak diğer estetik operasyonlarda genellikle işlem geçmişlerine bakıldığında, doğal ve gerçek burun yapısının bozulduğu ve burun metabolizması ile oynandığı görülmektedir. Eski burun estetik ameliyatlarında genellikle kıkırdak ve kemik zarı altındaki dokulara zarar verilerek müdahale gerçekleştirilir ve ameliyat sonrasında iyileşme dönemi de daha uzun sürerdi. Ancak koruyucu estetik sayesinde bu noktalara müdahale edilmediği için çok daha kısa sürede iyileşme avantajı ve daha fonksiyonel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.

Preservation Rhinoplasty Avantajları

Temel olarak koruyucu estetik uygulamalarının gerçekleştirilmesi sonucunda diğer burun estetiği ameliyatlarına göre önemli avantajlar elde edilebilmektedir. Bu avantajların ilk noktasında ise iyileşmenin daha kolay bir şekilde ve daha hızlı elde edilmesi yer almaktadır. İşlem sırasında burun anatomisi olabildiğince az derecede bozulur ve yine de istenilen estetik görüntü elde edilebilir.

Burnun sırt bölümünde kemik ve kıkırdak yapısı bozulmadan işlem gerçekleştirildiği için burnun iç kısmında bir kavis elde edilmesi sağlanır. Bu nedenle önemli bir avantaj olarak hastanın burun yapısı aslında korunurken, küçük şekil değişiklikleri ile estetik bir sonuç elde edilir.

Morluk ve şişlik gibi problemler daha az oluşmaktadır. Ayrıca hastanın işe dönüşü çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.

Morluk ve şişlik gibi problemler daha az oluşmaktadır. Ayrıca hastanın işe dönüşü çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.

Preservation Rhinoplasty İle Hangi Yapılar Korunur?

Bahsedildiği üzere işlem koruyucu bir yapı oluşturduğu için son yıllarda burun estetiği açısından çok daha fazla tercih edilmektedir. Bu bağlamda korunan yapılar arasında öncelikle burun ucu ve burun sırtı yer almaktadır. Bu sayede de burun sırtında düzensizlikler ya da çökme gibi istenmeyen durumlar görülmez.

Preservation Rinoplasti tekniğinde ek kıkırdak ihtiyacı çok düşük oranda olduğu için burun içinde septum olarak adlandırılan kıkırdak çok yüksek oranda korunabilir. Bu kapsamda daha sonra olası lezyonlarda kıkırdak ihtiyacı yine septum üzerinden temin edilebilir. Yani daha önceki operasyonlarda olduğu gibi kaburga veya kulak üzerinden kıkırdak alınmasına gerek kalmaz.

Estetik ameliyat gerçekleştirilirken burnun uç kısmında yer alan yumuşak ve hareketli bölgeyi sağlayan pitanguy ligamenti korunur. Bu sayede de burun ucunda yine hareketli ve yumuşak bir yapının devam ettirilmesi sağlanır. Scroll ligamanı da korunduğu için burun kanadındaki doğal görünüm ve ışık yansımaları da bozulmamış olur.

Burun zarı altında işlem gerçekleştirildiği için burun kaslarında herhangi bir zedelenme ortaya çıkmaz ve solunum fonksiyonları gayet iyi bir şekilde korunabilir. Yani işlem sırasında solunum fonksiyonları zarar görmeden sonuç elde edilirken, damar sinir paketinin korunması ile da burun ucunda uyuşukluk gibi sıkıntılar yaşanmadan işlem yapılabilir.

Koruyucu Burun Estetiği Ameliyat Teknikleri

Koruyucu estetik gerçekleştirilirken açık veya kapalı olmak üzere 2 farklı ameliyat tekniği yer almaktadır. Açık ameliyat tekniğinde burun deliklerinin arasına yatay kesikler atılarak burun derisi kaldırılır. Sonrasında burun uç kısmında ameliyat lekesi oluşması olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle sistem eski sistem olarak bilinmektedir.

Ancak kapalı burun estetiği gerçekleştirilirken, ameliyat kesileri burun deliklerinin iç kısmından açılır. Bu nedenle kapalı yöntem uyguladığında görünen bir iz kalma olasılığı yoktur. Bu teknik biraz daha zor olsa dahi koruyucu bir yapı oluşturduğu için daha fazla tercih edilerek yayılmaya başlamıştır.

Burun Estetiği Rinoplasti Erkek ve Kadınlarda Farklı mıdır?

Burun estetik ölçüleri erkek ve kadınlarda bazı farklılıklar gösterir. Erkek rinoplasti ameliyatında en çok dikkat edilmesi gereken nokta bir erkeğe kadınsı bir burun yapmamaktır. Yandan bakıldığında burun sırtı erkeklerde burunucu ile aynı hizada olmalıdır, oysa kadınlarda burun sırtı burun ucundan 1-2 mm daha geride olabilir. Burun-dudak açısı erkeklerde 90 derece iken bu açı kadınlarda 100-105 derecedir. Bir erkeğin burnunu 90 dereceden fazla kaldırmak kadınsı bir görünüme neden olur.

Ameliyat Sonu Tampon ve Kalıplar

Ameliyatta burnun kemik ve kıkırdak çatısı değiştirilerek burna yeni şekil verilir. Yeni şeklin verilmesi ve dokuların bu şekli muhafaza ederek iyileşmesi için burun dışına bantlar ve (alçı veya plastikten) kalıp konur. Bu bantlar ve kalıp aynı zamanda burnun aşırı şişmesi ve kanamasını da engeller. Burun içerisine, yapılan ameliyatın türüne, doktorun tercihine ve hastanın kanama durumuna göre, bazen hiç tampon konmaz. Özellikle septum denilen burnun ortasındaki kısma da müdahale edilmiş ise hem septumu orta hatta tutmak ve içerisine kan toplanmasını engellemek için hem de burnun diğer kısımlarından olan kanamayı kontrol etmek için burun içerisine tampon konur. Konulan tamponun niteliği ve alınma zamanını doktor belirler. Eskiden burna büyük tamponlar konur ve en az 3 gün tutulurdu. Günümüzde burun fonksiyonlarının bir an önce normale dönmesi için tamponlar 24 saat sonra alınmaktadır. Burundan nefes alımına olanak veren silikon tamponlar da sıklıkla bu amaç için tercih edilmektedir.

Burun üzerine uygulanan bantlar ve kalıplar genellikle 7-14 gün sonra alınır. Bu süre yapılan işleme ve hastanın özelliğine göre daha kısa veya uzun olabilir.

Burun Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan uyanıldığında sakin olunmalı, ağızdan nefes alınmalıdır. Dudak kurumasına karşı dudak nemlendiricisi kullanılmalıdır.

Baş mümkün olduğunca orta hatta tutulmalı, sağa-sola çevrilmemelidir.

Baş yüksekte yatılmalı ve ödem ve kanamayı azaltmak için soğuk uygulama yapılmalıdır.

Burundan ve ağızdan bir miktar kan sızması normaldir; ilk 24 saat boyunca bu sızıntı gittikçe azalacak ve rengi kırmızıdan açık pembeye dönecektir. Sızıntı bir kaç gün daha devam edebilir.

Ameliyat sonrası 4-6 saat sonra ağızdan sıvı gıda alımına başlanır ve ayağa kalkılmasına izin verilir.

Kanamayı artırmamak için, sakin bir ortamda ve baş yüksekte yatarak istirahat edilmeli, çok konuşulmamalıdır. Tuvalette ıkınmamaya özen gösterilmelidir.

Göz çevresinde bir miktar şişlik ve morarma olacaktır. Bu şişlik ilk 3 gün maksimum düzeye çıkacak ve sonra hızlı bir şekilde inmeye başlayacaktır.

Burun içerisinde tamponlar alındıktan sonra nezle gibi bir tıkanıklık olacaktır; açılması bir hafta içerisinde yavaş yavaş olacaktır. Koku alma duyusu da yavaş yavaş dönecektir. Burun içerisi son halini yaklaşık 6 hafta sonra alacaktır.

Genellikle ilk 24 saat hastanede geçirilir.

Ameliyat ertesi hastaneden çıkmadan önce varsa burun tamponları çekilir.

Burun içerisine evde bakım yapmak için tuzlu su ve antibiyotikli pomatlar yanında antibiyotik haplar reçete edilir.

İlk bir hafta aktif çalışmaması, ağır yük taşımaması, araba kullanmaması önerilir. Evde istirahat ve kısa yürüyüşler tavsiye edilir.

Bir hafta sonra burundaki bazı dikişler alınır. Burun sırtındaki bantlar ve atel değiştirilir.

Hasta ameliyat sonrası ikinci hafta okul, iş ve sosyal yaşamına başlayabilir.

10-14 gün sonra tüm bantlar ve atel alınmış olur.

Bantlar alındığında özellikle burun ucu olmak üzere burun hala şiştir ve bir miktar hissizdir. Doktorun öğreteceği masaj tekniği ödemin azalmasına yardımcı olacaktır.

6 Hafta süre ile gözlük kullanılmaz, burna darbe gelmesi muhtemel sporlardan ve ağır egzersizlerden kaçınılır. Lens kullanımında bir sakınca yoktur.

Burun derisinde renk değişiklikleri ve leke oluşumundan kaçınmak için ilk bir ay burna doğrudan güneş gelmemesine özen gösterilmelidir, yaz aylarında güneş koruyucu kullanılmalıdır.

BURUN SON ŞEKLİNİ 6-12 AY SONRA ALIR, sabırlı olunmalıdır.

Yeni Görünüm

Estetik burun ameliyatının diğer estetik ameliyatlardan en önemli farkı sonucun hemen ortaya çıkmamasıdır. Ameliyat sonrası burundan rahat nefes alamamanın yanı sıra yüzde oluşan şişlikler nedeniyle nispeten sıkıntılı bir süreç yaşanır. Burundaki bantlar ve atel çıkarıldığında burun son görünümünden çok uzaktır. Burundaki bariz sorunların düzeltildiği ilk bakışta görülebilir ancak burun genel olarak hala şiştir. Aynaya ilk bakıldığında karşılaşılan görüntünün burnun son hali olmadığı unutulmamalıdır. Bu dönemde aynada sık sık burnu incelemek, fotoğraflar çekmek ve milimetrik ölçümler yaparak sonuç hakkında karar vermeye çalışmak yanlıştır. Burun içi yaklaşık 6 haftada normale dönerken, burun görünümünde detayların ortaya çıkması ve burnun son halini alması 6-12 aylık bir süre almaktadır. Özellikle ilk 3 ay içerisinde burun derisindeki şişlik yavaş yavaş azalır, burun ucundaki sertlik yumuşamaya ve burun ucu incelmeye başlar. Burun-alın açısı ve burun-dudak açısı normale döner.

Ameliyat sonrası ilk haftalarda özellikle eski haline alışmış olan yakın çevreden farklı tepkiler ve eleştiriler olabilir; hasta psikolojik olarak bunlara hazır olmalı ve sonucu sabırla beklemelidir.

Burun Düşmesi Nedir?

“Ameliyat sonrası burun çok güzel görünüyordu ama daha sonra düştü” şeklinde yorumlara rastlanır. Ameliyat esnasında burun kıkırdakları olması gerekenden fazla çıkartılmış, burun ucu yeterince desteklenmemiştir, ancak oluşan problem ameliyat sonrası erken dönemde burun derisindeki şişlik nedeniyle fark edilmemiştir. Zaman içerisinde burundaki ödem gerileyip gerçek burun görünümü ortaya çıktıkça burun sırtı ve ucundaki yetersizlik de fark edilir hale gelmektedir.

Bir miktar düşme (1-2 mm) tarafımızdan planlanır ve genellikle 2-3 ay içinde planlanmış olan seviyeye düşer.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası En Sık Görülen Komplikasyonlar Nelerdir?

Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, enfeksiyon, burun derisinde dolaşım bozukluğu ve kısmi doku ölümü, dikiş malzemelerine, kullanılan bantlara ve pomatlara karşı allerjik reaksiyon görülebilir. Geç dönemde nadir görülen sorunlardan bazıları burun derisinde uzun süren şişlik ve sertlik, burunda uzun süren uyuşukluk veya ağrıdır. Burun derisinin altında dokunulduğunda hissedilen düzensizlikler olabilir, burun delikleri tam simetrik olmayabilir. Burun görünümü hastanın beklediği gibi olmayabilir.

Revizyon (Sekonder) Rinoplasti Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Daha önce rinoplasti ameliyatı yapılmış ancak görünümü veya fonksiyonu daha mükemmel hale getirmek için ikinci kez buruna ameliyat yapılması işlemidir.

Revizyon ameliyatı gerektiren olguları başlıca iki grupta toplayabiliriz. Birinci grup deneyimsiz cerrahların, özellikle de plastik cerrah olmayanların yaptığı bariz hatalara dayalı deformitelerdir. Burun sırtının aşırı düşürülmesi, septum kıkırdağının fazla çıkartılmasına bağlı burun desteğinin azalması ve burnun çökmesi, burun ucunun yeterince yüksek olmaması, burun kemiklerinin eğri ve ayrık olması, burun-alın ve burun-dudak açılarının normalden fazla veya az olması, burnun normalden kısa ve aşırı kalkık olması bunlardan bazılarıdır. Bu tür deformitelerde genel anestezi altında burun yeniden açılır, eksik kıkırdak dokular yerine konulur (burun içi, kulak kepçesi veya kaburgadan kıkırdak alarak) ve burun yeniden şekillendirilir.

Diğer taraftan en deneyimli cerrahların yaptığı ameliyatların dahi ortalama %5-10’unda küçük de olsa bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Burun sırtındaki küçük düzensizlikler, burun ucu veya burun kanatlarındaki asimetriler buna örnektir. Özellikle yara iyileşmesi döneminde burnun her tarafı aynı şekilde iyileşmeyebilir ve buna bağlı ufak tefek şişlik, çekilmeler veya düzensizlikler gelişebilir. Bazen burun ucunda normalden fazla bir sertlik ve şişlik olur; lokal kortizon enjeksiyonları yapılabilir.

Burun düzeltme, revizyon ameliyatı bir önceki ameliyattan en az 6 ay hatta 1 yıl sonra yapılmalıdır.

Burun estetiği fiyatı için en sağlıklı cevap hasta ile uzman doktor tarafından gerçekleştirilecek muayene sonrasında verilebilmektedir