Liposuction

Liposuction Nedir?

Liposuction; obezite düzeyinde aşırı kilolu olmayan ancak bölgesel olarak yağlanmaların olduğu bölgelerde fazla yağ dokusunun, cerrahi müdahaleler ve özel yöntem teknikler kullanılarak alınması işlemine denir.

Geçmişten günümüzde kadara en çok yapılan estetik operasyonlardan birisi olan Liposuction; diz, bel, kalça, karın, basen gibi yağlanmaların sıklıkla olduğu bölgelerdeki fazıla yağ dokusunun aldırılmasını sağlayarak vücuda iyi bir şekil kazandırılır. Bu yöntemin mutlaka alanında uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılacak müdahaleler neticesinde ciddi sağlık problemlerini oluşması kaçınılmaz olacaktır. Ameliyata, birçok işlem uygulanır ve yapılacak işleme göre Liposuction fiyatları değişir.

Liposuction Nasıl Yapılır? 

Liposuction diğer ismiyle yağ aldırma olarak bilinen bu yöntemde bölgesel yağlanmalar özel yöntemlerle ortadan kaldırılarak estetiksel açıdan kişinin ideal bir vücut görünümüne sahip olması sağlanır. Bu estetik operasyonda, özel yöntemler ve ilaçlar kullanılarak yağlanmanın fazla olduğu bölgelerdeki yağ dokusu akışkan hale getirilir. Bu yağ dokusu, 1-2 mm boyutlarında açılan kesiler içerisinden yaklaşık 2-3mm çaplarında olmak üzere uzun ve ince kanüller kullanılarak vakumlanarak yağ dokusu bölgeden uzaklaştırılır.  Günümüzde en sık rastlanılan problemlerden olan kilo problemi ve bölgesel yağlanmalar nedeniyle kadınlarda ve erkeklerde vücutta şekil bozukluğunun olmasıdır. Bu tür problemi olan kadın, erkek her bireye Liposuction yöntemi ile müdahale edilerek sorun giderilebilir.

Liposuction İçin Kimler Uygundur?

Liposuction yöntemi, zayıflama yöntemleriyle giderilemeyen bölgesel yağlanmalarda, yağ dokusunun özel teknikler kullanılarak bölgeden uzaklaştırılması işlemleridir. Günümüzde kadın, erkek olmak üzere birçok kişi Liposuction yaptırarak bölgesel yağlanmalardan kurtulmaktadır. Bu yöntem bir zayıflama yöntemi olarak kullanılamaz. Zayıflama egzersizleri ve spor aktiviteleri ile eritilemeyen yağ öbeklerinin giderilmesi sağlanır.

Liposuction operasyonu, vücut kitle endeksi 30 ve altında olan kişilere uygulanabilir. Yapılacak müdahaleye engel olacak düzeyde rahatsızlığı olanlara, gelişimini tamamlamış olanlara, orta yaşın üzerinde olup da cilt yapısı bozulan ve derisi sarkan kişilere, ayrıca obezite olan yani vücudun tüm bölgelerinde yağlanama bulunan kişilere liposuction yaptırmak uygun değildir. Bunun dışında kanser hastası olanlara, ciddi kronik rahatsızlığı bulunanlara ve kalp rahatsızlığı bulunan kimselere de önerilmez.

Liposuction Öncesi

Liposuction öncesinde kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar sıralanacak olursa;

  • Liposuction işlemi uygulanacak birey operasyon öncesinde kendisinde mevcut olan hastalıklar ile ilgili olarak tedavi olduğu doktordan gerekli izinleri almalıdır.
  • Kalp rahatsızlığı, kanser hastası, kronik rahatsızlık gibi problemi olan hastalar hastalıkları hakkında estetik cerraha bilgi vermelidir.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçlara ve antibiyotik kullanımına en az 1 hafta öncesinden ara verilmelidir.
  • Ameliyat öncesi, mutlaka gerekli tetkikler ve incelemeler yapılarak hekim tarafından uygun görülmesi halinde liposuction yapılmalıdır.
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar ameliyattan en az 1 hafta öncesinden terk edilmelidir.

Liposuction En Sık Nerelerde Tercih Ediliyor?

Liposuction uygulaması, uygulamaya engel teşkil rahatsızlığı bulunanlar dışındaki kişilerin vücutlarında bölgesel yağlanmaların olduğu her bölgeye uygulanabilir. Bu cerrahi işlem ağrısız ve kısa sürede konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Vücudun özellikle, kol, bacak, basen, kalça, boyun, karın, yanak, uyluk bölgesi, göğüs bölgesi, sırt gibi bölgeler için ideal çözüm sunar. Liposuction fiyatları işlemin uygulanacağı bölgeye, yağlanma dokusunun büyüklüğü gibi referanslara göre belirlenir.

Liposuction Sonuçları Kalıcı mıdır?

En çok merak edilen konulardan birisi de liposuction sonrası yağ dokususun alındığı bölgelerde tekrar yağlanmanın oluşup oluşmayacağı ve yapılan uygulamanın kalıcılık süresi merak edilmektedir. Liposuction ile yerleşik bölgede yağ hücreleri diğer tarifle inatçı yağlar kanül ve aspiratör yardımıyla tamamen ortadan kaldırılır.

Ancak ameliyat sonrası dengeli beslenmeye dikkat edilmediğinde ya da farklı rahatsızlıkların oluşturacağı durumlarda liposuction uygulanan bölgelerde yağlanma görülebilir. Bu tür yağlanmalarının oluşmaması tamamen kişinin beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Yağ aldırma işlemi sonrasında uygulama yapılan bölgedeki yağlanmalar tamamen ortadan kaldırılır, şayet ameliyat sonrası kişi beslenmesine dikkat etmez ve aşırı kilo alsa bile işlemin uygulandığı bölgedeki yağlanma oranı, vücudun diğer bölgelerine kıyasla çok daha az olacaktır.

Liposuction Yöntemleri Nelerdir?

Vücudun bazı bölgelerindeki bölgesel yağlanma problemlerini ortadan kaldırmak farklı liposuction yöntemleri tercih edilir. Liposuction yöntemleri;

  • Islak Teknik
  • Lİpomatik sistem
  • Ultrasonic Liposuction
  • Lazer Liposuction

Şeklinde sıralanabilir. Kullanılan yöntemler, yapılacak işleme göre belirlenir. Islak teknikte, işlem yapılacak bölgedeki yağ hücrelerine özel bir sıvı enjekte edilir ve bu sıvı yağ hücrelerinin şişmesini sağlar. Ayrıca bu sıvı, kanamayı durduran bir bileşime sahiptir. Ultrasonic Liposuction yönteminde, yağ hücreleri uygulanan titreşim etkisiyle yumuşatılır. Lazer Liposuction yönteminde ise açılan fiberkanüllerden yağ hücrelerine lazer ışını gönderilerek, yağların katı halden sıvı hale dönüştürülür. Liposuction fiyatları belirlenirken uygulanan yöntem, yağ dokusunun büyüklüğü gibi faktörler ölçüt olarak alınır.

Lipomatik

Lipomatik estetik cerrahi alanında son yıllarda en çok ortaya çıkan uygulamalardan bir tanesidir. Lipomatik cihazının kullanılması ile istenen bölgelerdeki yağ dokuları alınarak bölgesel incelme sağlanır. Bu da vücudun daha sıkı bir görünüme sahip olması açısından oldukça başarılı bir işlemdir.

Lipomatik Uygulaması Nasıl yapılır?

İlk olarak hastaların hangi bölgelerinde bu uygulamayı istediklerine karar vermeleri gerekmektedir. Daha sonra lipomatik uygulamasının gerçekleştirileceği bölgeye göre alanlar seçilir ve buna göre de alınacak olan yağ dokunun miktarı ölçülür. Genellikle lipomatik uygulaması lokal anestezi yapılarak gerçekleşse de hem yağ dokusunun büyüklüğüne hem de hastanın isteğine göre genel anestezi de yapılabilmektedir.

Lipomatik cihazının uzunda titreşimli ince borular bulunmaktadır. Bu titreşimli borular yağ hücrelerinin yakılmasını ve daha sonra da vakum sistemi sayesinde vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktadır.

Lipomatik uygulaması yalnızca tek bir bölgeye yapılabileceği gibi hastanın istekleri doğrultusunda birden fazla bölgeye de aynı anda uygulanabilmektedir. Uygulamadan saatler sonra da hastalar evine dönebilmektedir. Eğer birden fazla bölgeye uygulama yapılıyorsa böyle durumlarda hastanın en azından 1 gün boyunca gözetim altında kalması istenebilir. Uygulamadan sonraki 1- 2 hafta içerisinde de hastalar normal hayatlarına devam edebilmektedir.

Yağ dokularının miktarına ya da uygulanan bölgeye göre 1 ay içerisinde korse giyilmesi de önerilmektedir. Ancak bu her uygulama için geçerli olmadığı gibi genellikle büyük alanlardaki uygulamalar için geçerli olan bir durumdur.

Lipomatik uygulamasının yan etkileri ise pek çok hastada görülmese de morluk, şişlik ve kaşıntı gibi basit yan etkilerdir. Bunlar uygulamanın yapıldığı bölgeye göre azalıp artabilir.

Lipomatik Uygulamasının Sağladığı Etkiler Ne Kadar Sürer?

Bölgesel yağlardan arınma uygulamasından sonra hastaların yemek düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer yağlı yiyecekler tüketirlerse, lipomatik uygulamasının etkisi çok az bir süre geçerli olacaktır. Yemek düzeni kadar spor yapmak da çok önemlidir. Çünkü vücudumuzdaki hücreler çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Operasyondan sonra yağ hücreleri istenen seviyeye indirgense de hastalar dikkatli olmazsa bu yağ hücreleri tekrardan çoğalmaya başlayabilir.

Eğer yeni yağ hücrelerinin oluşumu düzenli beslenme ve spor gibi durumlarla önlenirse, lipo uygulamasından kalıcı bir sonuç elde etmek de mümkün olmaktadır.

Lipomatik Uygulaması Yapılabilecek Kişiler

Bölgesel incelme uygulaması yapılırken cinsiyet, boy ya da kilo gibi durumlar önemli olmamaktadır. 18 yaşından büyük olan herkese bu uygulama yapılabilmektedir. Ancak uygulamadan önce vücudun yağ oranı ölçülür ve gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra vücudun yağ oranı düşükse, bu uygulamanın yapılması önerilmez.

Lipomatik Uygulaması Hangi Bölgelere Yapılabilir?

Aslında lipomatik uygulamasının uygulandığı bölgeler, vücudun neredeyse tamamını kapsamaktadır. Genel olarak vücudun yağ dokusunda yoğunluk görülen üst kol, kalça, göğüs, karın ve bacakların iç bölümlerinde bu uygulama sık sık tercih edilmektedir.

Lipomatik Uygulamasının Avantajları

Lipomatik uygulamasının avantajlarına bakarsak ilk olarak hızlı bir şekilde yağ alımı sağlayarak kilo vermeye böylelikle daha fit bir görüntüye ulaşmayı sağlamaktadır. Ayrıca Lipomatik işlemi yağ alımı dışında vücuttaki kolajen miktarının da arttırılmasını sağladığı için, uygulamanın yapıldığı alandaki sarkmalar da önlenmiş olur.

Uygulamanın başka bir avantajı da selülit görünümünü azaltmasıdır. Zira selülitler, biriken yağ dokuları nedeniyle oluşmaktadır. O bölgedeki yağ hücreleri yağ aldırma ile alındığında ise selülit görünümü yüksek miktarda azalmış olur. Dikkat edildiği sürece bölgede tekrar selülit oluşumu görülmez.

Son olarak Lipomatik uygulaması çok zor bir uygulama değildir. Çok fazla yan etkisi de olmadığı için hastalar en kısa sürede normal hayatlarına geri dönebilirler.

Liposuction Sonrası Süreç

Liposuction sonrasında hasta gözlem amacıyla 1 gün yatırıldıktan sonra taburcu edilir. İşlem yapılan bölgeye sarılan bandajlar, uygulanan işlemin özelliğine göre 4 hafta ve daha fazla süre kullanılabilmektedir. İyileşme süresinin hızlanması için ağır egzersizlerden kaçınılmalı, alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar terk edilmeli, tuzlu yiyecek yenmemeli, bol su içilmeli ve bolca dinlenilmelidir. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için doktorun tavsiye ettiği antibiyotikler kullanılmalıdır. Yağlanmanın oluşmasını engellemek için ameliyat sonrası dengeli beslenilmelidir.

Liposuction Yaptıranlar

Liposuctin bölgesel yağlanmaları ortadan kaldırarak görünüm açısından ideal bir görünüm elde edilmesini sağladığından kadın, erkek birçok kişi bu yöntemi tercih etmektedir. Bölgesel yağlanmaların çözümünde kalıcı olarak yağlanmayı ortadan kaldırması, estetik güzel bir görünüm sağlaması, tercih sebebi olmakla birlikte liposuction yaptıranlar yapılan işlem sonrasında memnuniyetlerini dile getirmektedir. Ayrıca liposuction fiyatları diğer estetik operasyonlara kıyasla bütçeye uygun maliyet olması memnuniyet oranını artıran bir avantajdır.

Liposuction Tekniği Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Günümüzde bölgesel yağlanma problemlerinde en çok tercih edilen yöntem olan liposuction yöntemi vücudun farklı bölgelerine uygulanabilmektedir. Vücudun özellikle yanak, uyluk bölgesi, göğüs bölgesi kol, bacak, basen, kalça, boyun, karın, sırt gibi bölgelerdeki yağlanmaların ortadan kaldırılmasını sağlayarak ideal bir vücut şekli elde edilmesini sağlar.

Liposuction Fiyatları

Liposuction fiyatları; işlemin uygulanacağı bölgeye, bölgedeki yağ dokusunun kalınlığına, yöntemin tekniğine, işlemin gerçekleştirileceği kuruma, kurumun bulunduğu il gibi faktörler esas alınarak fiyatlar belirlenir. Liposuction yaptırılmadan önce kurum yetkilileri ile bir ön görüşme yapılması ve yapılacak uygulamanın fiyatları öğrenilerek bütçe planlaması yapılması doğru bir karar olacaktır.

 

Karın Germe Ameliyatı

Genellikle kadınların tercih ettiği bir cerrahi yöntem olan karın germe estetiği, abdominoplasty olarak adlandırılmaktadır. Karın germe estetiği şişmanlığın giderilmesinin aksine diyet ve egzersizlere rağmen karın bölgesinin düzeltilemediği durumlarda karın bölgesinde bulunan sarkıklıklar sebebiyle karın bölgesi deforme olan kişiler için daha çok kullanılır. Kilolu kişilerde karın germe estetiği yapıldığı durumlarda hastanın operasyon sonrası vereceği kilolar karın bölgesinde sarkma ve karın bölgesinin deforme olmasına sebebiyet verecektir. Karın germe estetiğinde her hastaya göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler bölgede bulunan yağ ve sarkmanın miktarına göre belirlenmektedir. Operasyon sonrası karın bölgesi düzleşir ve vücut estetik bir görünüm kazanır. Yetişkinlerin tamamına uygulanabilen karın germe estetiğinin şişmanlık giderme için kullanılamadığı bilinmelidir.

Karın bölgesinin sarkık ve gevşek bir yapıda olması neden olur?

  • Gebelik sebebiyle karın bölgesinin elastikiyetini kaybetmesi ve sarkması
  • Vücudun yaşlanması sebebiyle oluşan sarkmalar
  • Vücudun genetik sebeplerle sarkması
  • Cerrahi müdahaleler sonucunda meydana gelen deformasyonlar

Karın germe estetiğinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Yöntemlerin genel olarak belirleyici özelliği karın bölgesinde oluşan gevşekliğin göbek deliğinin altında kalması veya üstüne çıkmasıdır. Karın kaslarında oluşabilecek gevşeklik ve ayrılma durumlarına göre yöntem belirlenir. Ameliyatlar her iki yöntemde de genel anesteziyle yapılmaktadır. İki yöntemin de sonunda karın gergin ve estetik bir görünüme kavuşur.

Mini germe yöntemi: Hastanın karnında gevşeklik ve ayrılma yoksa ve karın alt bölümde yoğunlaşan gevşeklik, deformasyonlar, çatlamalar az miktardaysa mini germe yönteminin kullanılması uygundur. Bu yöntemde kesi daha az yapılmaktadır ve kalacak olan iz bu sebeple daha azdır. Ameliyat, anestezi süresi dahil yaklaşık olarak 1,5 saat sürmektedir.

Tam germe yöntemi: Hastanın karnında göbek deliğinin üstüne uzanan gevşeklik, ayrılma, deformasyonlar ve çatlamalar varsa tam germe yönteminin kullanılması gereklidir. Bu yöntemde kesi daha çok yapılmaktadır ve kalacak olan iz bu sebeple daha fazladır.Ameliyat, anestezi süresi dahil yaklaşık olarak 3-4 saat sürmektedir.

Karın germe estetiği için kimler uygun adaydır?

Kilolar sebebiyle meydana gelen deformasyonlar kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir. Karnın gergin ve estetik bir görünüme kavuşması için gerçekleştirilen bu ameliyatın uygulanabilmesi için çeşitli sebeplerle bazı kriterlere uygunluk gerekmektedir.

  • Fazla kilolu kişilerin ameliyata girmesi yaşayacakları kilo kaybının ardından sarkmalara sebep olacaktır. Bu sebeple de fazla kilolu kişilerin öncelikle farklı tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Ameliyat için aşırı derecede kilo olmaması gereklidir.
  • Doğal yöntemlerle karın bölgesinde olan yağları eritemeyen kişiler ameliyat için uygundur. Diyetlerin ve sportif faaliyetlerin çözüm için yeterli olmadığı durumlar için kullanılır.
  • Kilo verildiği halde karın bölgesinde gergin bir görünüm olmadığı durumlarda gevşeme ve çatlaklar ameliyatla giderilebilir.
  • Gebelik sebebiyle karın bölgesinde çeşitli deformasyonlar oluşan kişiler
  • Sık olarak kilo alıp verme sebebiyle karın bölgesinde çeşitli deformasyonlar oluşanlar
  • Vücuduna uygun bir estetik görünümü karın bölgesinde göremeyenler
  • Ameliyat sonrası beklentilerini gerçekçi bir şekilde belirleyebilenler
  • Ameliyat sonrası belirli bir süre gebelik düşünmeyenler
  • Ameliyata engel teşkil edebilecek çeşitli sağlık problemleri olmayanlar

Karın germe estetiğinden önce neler yapılmalıdır?

  • Ameliyat esnasında ve sonrasında kan dolaşımında sıkıntı yaşanmaması amacıyla sigaradan uzak durulması gerekmektedir. Kan dolaşımını etkileyecek olan sigaranın ameliyattan 3 hafta öncesinde bırakılması ve ameliyat sonra da yaklaşık 3-4 hafta kullanılmaması gerekmektedir.
  • Ameliyat öncesi doktor çeşitli testler ve muayeneler sonucunda karın bölgesinde bilinmesi gereken yağlanma oranı, yağlanma bölgeleri, gevşeklik ve sarkma gibi bilgileri ortaya koyarak ameliyatın planlamasını yapar. Bu planlamayla ameliyatın yöntemi ve hastaların ameliyat için yapması gerekenler belirlenir.
  • Karın bölgesinde daha önce uygulanmış bir cerrahi müdahale varsa estetik cerrah eski operasyonları inceler ve durumu değerlendirir.
  • Fazla kilolu olan hastalar ameliyat öncesinde kilo vermek zorundadırlar. Kilo verilerek ameliyat sonrası aşırı kilo verilmesi ihtimali azaltılmış olur ve karın bölgesi yeterince gergin bir görünüme kavuşturulur.
  • Ameliyat esnasında ve sonrasında kanamalara sebep olabilecek kan sulandırıcı ilaçların kullanımı ameliyattan en az 2 hafta önce kesilmelidir.
  • Ameliyat öncesinde vitamin destekleri ve kullanılan bitkisel ürünler bırakılmalıdır.
  • Ameliyattan önce bitki çayları gibi bitkisel ürünler ve vitaminler bırakılmalıdır.
  • Estetik cerrahlara adet dönemleri hakkında bilgi verilmeli ve ameliyatın adet dönemlerine gelmesi kesinlikle engellenmelidir.

Karın germe estetiğinde riskler nedir?

Ameliyatın yapıldığı yara yerinde enfeksiyon oluşması: Ameliyat sonrası kullanılması gereken antibiyotiklere dikkat edilmelidir. Operasyon esnasında yapılan kesilerde meydana gelebilecek enfeksiyon riskini önlemek amacıyla ameliyat sonrası tedbir amacıyla antibiyotik kullanmak gerekir. Düzenli antibiyotik kullanımıyla enfeksiyon riski ortadan kalkar.

Ameliyatın yapıldığı bölgede kan ya da vücut sıvısı birikmesi: Bu riski önlemek amacıyla hastalara diren takılır. Nadir görülen bir risk olsa da gerekli durumda hastaya ikinci bir müdahale yapılabilir. Ameliyat sonrası karın bölgesinde kan veya vücut sıvısının birikmesi önlenir.

Emboli yani kan pıhtısı atılması: Hastaların ameliyat sonrası kısa sürede ayağa kaldırılarak yürütülmesinin sebebi bu riski azaltmaktır. Her cerrahi müdahale sonrası meydana gelebilecek bu risk ileri yaşta olan hastalar için daha da önemlidir. Emboli oluşma riskini azaltmak için ameliyat sonrası kısa süreli yürümeler riski azaltacaktır.

Kötü yara iyileşmesi: Bu riski önlemek amacıyla ameliyat öncesi bir takım önlemler alınmalıdır. Kan dolaşımında sıkıntı yaşanmaması amacıyla sigaradan uzak durulması gerekmektedir. Kan dolaşımını etkileyecek olan sigaranın ameliyattan 3 hafta öncesinde bırakılması ve ameliyat sonra da yaklaşık 3-4 hafta kullanılmaması gerekmektedir. Ameliyat sonrası bu risk ortaya çıktığı durumlarda, hastalarda belirgin izlerin kalmasına neden olur. Yaraların zamanında ve düzgün bir şekilde iyileşmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

  • Karın germe estetiği ameliyatından sonra neler olur?Ameliyat sonrasında hastaların iyileşmesini hızlandırmak amacıyla özel bir korse giydirilir. Doktor kararıyla çıkartılabilecek bu korse yaraların iyileşmesinde önemli bir görev taşır. Hastaneden çıktıktan sonra da hastaların uyması gereken bazı kurallar vardır.
  • Hastaların karın bölgesini düz ve sıkı bir hale getiren ameliyat, bel bölgesinde de bir miktar incelmeye neden olur. Fakat hastalar için zayıflama etkisi yoktur. Psikolojik olarak bu durumun farkında olmak gerekir.
  • Ameliyat sonrası güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiğinden açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, uzun süre güneşe maruz kalınmamalı ve iyileşene kadar geçecek sürede gölge ortamlar tercih edilmelidir.
  • Doktorun karar vereceği süre boyunca yemek yenilmemelidir. Ameliyattan sonra belirli bir süre yemek yenmemesi gerekmektedir.
  • Ameliyat sonrası morarma ve şişlikler her cerrahi operasyonda olduğu gibi kaçınılmazdır. Karın bölgesinde yaşanacak ağrılar için ağrı kesiciler kullanılacaktır. Bölgede doku kabarması, morluk, şişlik ve ağrılar olması doğal bir durumdur. 1 ay gibi bir sürede iyileşme gösterecek olan bu durumlar 6 ay sonra tam anlamıyla düzelecek ve harın istenen şekli alacaktır.
  • Doktor kontrollerinin belirlenen sürelerde gerçekleştirilmesi önemlidir. Dikişlerin kendiliğinden erimesi sebebiyle dikiş aldırma sorunu yaşanmayacak olsa da doktor kontrolleri kesinlikle ihmal edilmemelidir.
  • Doktor tarafından ameliyat sonrasında kullanılmak üzere verilen ilaçlar kesinlikle düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu ilaçlar sizin çeşitli risklere karşı savunmanız amaçlı veya şiddetli ağrı yaşamamanız için gereklidir.
  • İyileşme süresinin farklılık göstermesi sebebiyle yatak istirahati süresi doktorlar tarafından belirlenir. Ortalama 10 gün yatak istirahati kesinlikle gereklidir. İşe gitme gibi konularda doktora danışılarak hareket edilmelidir.
  • İstirahat döneminde hastaların kendilerini yormayacakları şekilde günlük hareketleri yapmalarında sorun yoktur. Hastalar en az 2 ay süreyle kendilerini yorabilecek sportif çalışmalar ve ağır egzersizlerden uzak durmalıdırlar. Bu konu hakkında doktorlardan karın bölgesinde iyileşmenin tamamlanıp tamamlanmadığının onayının alınması önemlidir.
  • Kalıcı makyajla kapatılmaya çalışılan silik ten renginde olan ameliyat izleri karın germe estetiği ameliyatı sonucunda kaçınılmaz olan izlerdir. Ameliyat sonrası beklentileri gerçekçi olan hastalar bu durumu sıkıntı yaşamadan kabullenirler. Ameliyat sonrasında meydana gelen ve skar izi olarak adlandırılan yer pansuman yapıldığı sürece doktor tarafından açılıp kapatılmalıdır. İyileşme sürecinde bu bölge açık kırmızı renkte olacaktır ve bu rengin düzelme süreci yaklaşık 6 ay sürecektir. Hastaların ciltlerine göre değişen bu süreç 1 yıla kadar uzayabilmektedir. Bikini bölgesinde kalan bir iz olsa bile bazı hastalar bu izden rahatsız olmaktadırlar ama bu iz gerçekçi beklentileri kabullenen hastalarda sorun olmamaktadır.

Karın germe estetiği ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyatlar her iki yöntemde de genel anesteziyle yapılmaktadır. Operasyon sonrasında karnın üst, orta ve alt kısımda sarkıklar ve gevşeklik giderilerek, karnın gergin ve estetik bir görünüme kavuşturulması sağlanır. Mini karın germe estetiği ameliyatı anestezi süresi dahil yaklaşık olarak 1,5 saat sürmektedir. Tam karın germe yönteminde ise ameliyat anestezi süresi dahil yaklaşık olarak 3-4 saat sürmektedir.

 

Bacak Estetiği

Bacak bölgesinde bacaklardan alınan veya verilen kilolar sebebiyle oluşan çıkıntılar, sarkmalar, aşırı zayıflıktan dolayı oluşan bazı orantısızlıklar ve doğuştan alt bacakların çarpık görünümü gibi rahatsızlıklar bacak estetiği ameliyatları konusunda en sık gördüğümüz sıkıntılardır.
Kadınlarda vücut güzelliğinin en önemli unsurlarından biri de bacaklardır. Çok kalın, çok ince, çarpık veya asimetrik bacaklara sahip olan kadınlar özgüven kaybına uğramaktadır.

Bacak estetiği neden gerekir?

Bacaklarındaki eğrilik ve estetik sorun sebebiyle hiçbir şekilde etek giyemeyen kadınlar bile vardır. Bazı kadınlar sadece etek değil, tayt gibi bacakları saran kıyafetler dahi giyemezler. Özellikle yaz mevsiminde, hava çok sıcak olduğu zamanlarda kısa kıyafetler giyilmeye başlandığı dönemlerde bacaktaki sorunları gizlemek imkansız hale gelir.
Giymek istedikleri kıyafetleri özgürce seçememek kişileri ciddi anlamda mutsuz edebilir. Kişilerin seçimlerini bu derece etkileyebilen bacak sorunlarının tedavi edilmesi önemlidir. Günümüzde sadece kadınlar değil; erkekler de artık vücut görünümlerine özen göstermeye başladı. Dolayısıyla erkekler de bacak estetiği yaptırmaktalar.
Estetik operasyon gerektiren bacak sorunları çarpık bacak, iki bacağın birbirinden farklı kalınlıkta olduğu asimetrik bacak, X bacak, çok ince veya kalın bacak şeklinde sıralanabilir. Bazen bacağın tamamında değilde belli bölgelerinde estetik sorunlar olabilir. Örneğin sadece ayak bileğinde aşırı incelik veya dizde çıkıntılar olabilir.
Düzgün bir bacak sadece güzellik ve zerafetin değil sağlığın da önemli bir göstergesidir. Çünkü pek çok sağlık sorunu bacak şeklini bozabilmektedir. Çocukluk döneminde yeterli miktarda D vitamini almamış, güneşe çıkmamış bireylerde eksikliğin derecesine göre çarpık bacak gibi çeşitli bacak deformiteleri ortaya çıkabilir. Doğuştan olan ‘club foot’ adı verilen ve ayak-bacak eğriliği ile belli olan bacak rahatsızlığı olan çocuklarda mutlaka estetik olarak tedaviye gereksinim vardır. Yine çocuk felci geçirilmesi bacaklarda şekil bozukluğuna sebep olmaktadır. Bazı kişiler ise genetik olarak çok ince veya kalın bacaklara sahip olabilirler.
Bacak estetiği yaptırmayı düşünüyorsanız öncelikle bir plastik cerrahi uzmanına görünüp ayrıntılı bir değerlendirme talep etmelisiniz. Bacağınızdaki sorun doktorunuz tarafından ayrıntılı olarak ele alınarak sizin için en uygun tedavi seçenekleri belirlenecektir.
Örneğin alınan veya verilen kilolardan kaynaklı diz kapaklarında çıkıntılar oluşabiliyor. Bu da en fazla etek giyerken sorun çıkarıyor. Çıkıntı olan bölgedeki çıkıntıya sebep olan yağ dokusu kolaylıkla alınıp kişi bu sorundan kurtarılabilir. Yatış gerektirmez, lokal anestezi kullanılarak çözülebilir.

Çarpık Bacak Estetiği

Zaman zaman bacaklarda eğrilik görebiliyoruz. Halk arasında bu duruma çarpık bacak denir. Bu eğriliği kamufle etmek için silikonlardan yararlanılmıştır. Uygun seçilmiş kıyafetler bu sorun için geçici çözüm olabilir. Fakat eğer kişi bu sorunu kalıcı olarak çözmek isterse, biz eğer yeteri kadar yağ varsa karın ya da bel bölgesindeki yağları alarak bu bölgede bir düzenleme yapabiliyoruz. Eğer yeteri kadar yağ yoksa bir takım dolguları kullanarak bölgede eğrilik oluşturan kısmı dolduruyoruz. Eğer dolgu kullanılacaksa lokal anestezi ile yapılabilir. Yağ kullanılacaksa bir de yağ alma işlemi olduğu için genel anestezi tercih edilir. İşlem 1 saat içinde biter. Gece yatış gerektirmez.
Çarpık bacak genellikle bacaklarda yağ birikimlerinin orantısız dağılımı sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde hafif düzeyde D vitamini eksikliği yaşayanlarda da kemik eğriliğine bağlı çarpık bacak ortaya çıkabilir. Çarpık bacak, belirlenen bölgelere yağ transferi yapılarak tedavi edilir. Kemikteki eğriliğe müdahale edilmez. Bacaklardaki fazla yağ birikimleri ise alınır. Fazla yağlar liposuction yöntemi ile alınıp ihtiyaç duyulan bölgelere enjekte edilir. Genellikle yağ transferi ile yapılan tedavi ömür boyu kalıcıdır. Vücutta transfer için yeterli yağ dokusu bulunmayan bireylerde ise 5 yıl kadar kalıcılığı olan, hiyalüronik asit içeren sentetik dolgular kullanılır.
Aşırı zayıflıktan kaynaklı bacaklardaki boşluğu gidermek için 5 ila 10 yıl kadar giden bir takım dolgular uygulanır. Böylece daha düzgün, daha estetik, çarpık görünmeyen bacaklar elde edilir. Bu işlem de 1 saat içinde biter, lokal anestezi kullanılarak yapılır.

 Uyluk / Bacak Germe Ameliyatı

Kilo değişiklikleri, hamilelik ya da yaşlanma gibi nedenlerle uyluk iç kısmındaki deri gevşer ve sarkar. Çünkü bu bölgedeki cilt çok incedir ve çatlamaya sarkmaya eğilimlidir. Kilo değişiklikleri sonucu ciltte olan esneme bazen kendini toplayamaz ve cilt sarkar. Bu tür hastalar özellikle yürürken bu bölgenin birbirine sürtünmesinden rahatsız olurlar. Yaz aylarında pişik ve mantar gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu tıbbi problemlerin yanında estetik olarak da özel hayatlarında rahatsız olabilirler.

Uyluk germe ameliyatı Hasta değerlendirilirken en önemli kriterlerden biri uyluk bölgesindeki cilt kalitesinin, yağ fazlalığının ve hastanın beklentilerinin değerlendirilmesidir. Uyluk iç bölgelerinde yağlanmaya eğer cilt sarkması eşlik etmiyorsa sadece lazer liposakşın hem o bölgede yeterli bir incelme hem de yeterli bir ciltte toparlanma sağlar. Ciltte hafif bir gevşeme var ise bence bu bölgeye klasik liposakşın hiç uygulanmamalıdır. Çünkü klasik liposakşın sonrası ciltte düzensizlik ve çukurluklar oluşabilir. Lazer liposakşın cildi bir miktar toplayacağı için ciltteki düzensizliklerin oluşmasını önler. Eğer uyluk iç kısmında yağlanmaya ek olarak ciltte debelirgin sarkmalarda varsa o zaman tek başına liposakşın iyi bir sonuç vermez. Mutlaka uyluk germe ameliyatı uygulanmalıdır. Uyluk germe ameliyatı lazer liposuction ameliyatı ile kombine edilebilir. Bu sayede uyluğun kalan bölgelerindeki fazla yağlı bölgeler inceltilerek daha iyi bir görünüm kazandırılmış olunur.

Uyluk germe ameliyatı genel olarak uyluk içindeki sarkmış olan yağ dokusu ve fazla cildin çıkarılması işlemlerinin genelidir. Uyluk germe ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi sedasyon yardımı altında yapılabilir. Ameliyat için bir iki saat süre yeterlidir yapılan girişime göre bu zaman değişebilir . Hastanede kalma süresi 1 – 2 gün gibidir.

Kasık bölgesinden uyluk iç kısmına uzatılan bir kesi yoluyla eliptik deri ve yağ dokusu çıkarılır. Aşağıda kalan deri gerilerek yukarı çekilir ve kasık bölgesine dikilir. Kesi izi kasık bölgesi ve uyluk iç kısmındaki katlantı izi içinde saklanır ve zamanla çizgi şeklinde belirsiz bir hal alır.

Uyluk germe ameliyatı sonrası ağrı problemi olmaz, ağrı kesici haplar alınması yeterlidir. Hastanın yürüme bölgesine bir işlem yapıldığı için özellikle ilk bir hafta aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır. Dikiş hattı üretraya yakın olduğu için idrar ile temasından kaçınmak önemlidir. Eriyen estetik dikişler kullanıldığı için dikiş alınma problemi olmaz. 3 hafta korse kullanılması önerilir.

Ameliyat sonrası tek ve en önemli problem dikiş hatlarının açılmasıdır. Bu durum özellikle ameliyat sonrası iyi bir dinlenme dönemi geçirmeyen ya da hijyene dikkat etmeyip dikiş hattına idrar bulaşan hastalarda görülmektedir. Ben genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün idrar sondası tutarak ve su geçirmez pansuman uygulayarak bu problemin üstesinden geliyorum.

Olduğundan dahada sıkı düzgün hale gelmiş daha güzel görünümlü üst bacaklar uyluk germe operasyonu ile mümkün olmaktadır.

 Genital Bölge Estetiği

Genital bölge estetiği laser ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılarak uygulanabilir. Yara iyileşmesinin hızlı olması nedeniyle diğer estetik operasyonlarla beraber uygulanabilir. Labioplasti ve vajinoplasti en sık uygulanan yöntemlerdir.
Genital bölgedeki istenmeyen bir görünüm, kişinin psikolojisini ve cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bir sorun halini alabilir.

Bölgedeki sıra dışı bir durum, şahsın psikolojisini ve cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyen ve kimse ile paylaşamadığı bir sorun halini alabilir. Sonuçta cinsellik iki birey arasında yaşandığı için karşı tarafında bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir.

Kadın dış genital organları; mons pubis dediğimiz göbek altındaki kemikli kısım, labia major (dış dudaklar), labia minor (iç dudaklar), klitoris (labia minörlerin üsteki birleşim yeri), hymen dediğimiz kızlık zarından oluşur. Cinsel bölge ile ilgili sorunlar doğumsal, gelişimsel ve gebelik sonrası oluşan sorunlar olarak üç bölümde incelenebilir.
Doğumsal problemler, dış ve bağlantılı olarak iç genital organ anormallikleri, hiç gelişmeme, fazla gelişme veya anormal gelişme tarzında olabilir. Bu durum doğumda saptanabilir veya ergenlik döneminde regl problemleriyle ortaya çıkabilir.Gelişimsel problemler hormonsal etkilerin sonucu olarak ortaya çıkan başta çok normal yapıdaki genital anatominin fazla veya az gelişme sürecidir. Bu durum, ergenlik dönemindeki şahsın psikolojisini doğrudan etkiler.
Gebelik döneminde iyice artan hormonsal etkiler, doğum ve sonrasında hormonsal etkinin çekilmesi, doğum travması ya da epizyotomi dediğimiz cerrahi müdahale genital bölgede istenmeyen görüntülere yol açar. Ayrıca, ilerleyen yaş etkisiyle en çok gözlenen durum bu bölgede meydana gelen elastikiyet kaybı ve sarkmalardır.

Pubis Estetiği, bölgedeki rahatsız edici oluşumları estetik görünümlü hale getiriyor.
Pubis, göbeğin altındaki, kemikli, çıkıntılı, büyük dudaklar ile devam eden ve ayakta dururken tümü dışarıdan görülebilen tek bölümdür. Bölge, genç yaşlarda sert ve gergin bir görünüme sahipken yaşın ilerlemesiyle sarkabilir, içi boşalabilir veya yağ kitlesi artarak daha çıkıntılı bir hale gelebilir.

Pubis estetiğinde, eğer bölgede sarkma varsa, bölgenin yukarı asılması ve fazlalık derinin çıkarılması gerekmektedir. Bu tarz bir ameliyat, karın germe ameliyatı ile beraber yapılabileceği gibi, kişinin karın germe ihtiyacı yok ise yalnız başına da yapılabilir. Bu ameliyatın izi sezaryen izi kadardır ve iz o bölgededir. Eğer pubisin içi boşaldıysa, ameliyat sırasında germe yapıldıktan sonra, yağ enjeksiyonu da yapmaya karar verilebilir. Bu tarz bir operasyon, çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır, özellikle germe ameliyatına yağ enjeksiyonu eklenirse genel anestezi hastanın konforu açısından daha uygunudur.

Eğer pubis bölgesi aşırı belirgin ise -ki bu durum gençlerde de görülebilir- hastanın en büyük şikâyeti pantolon giyince ortaya çıkan görüntüdür. Bu durumda pubise uygulanan liposuction, sorunu büyük ölçüde çözecektir. Bu operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile uygulanabilir. Sedasyonda, damardan verilecek olan sakinleştirici ilaçların etkisi ile hasta operasyon anını hatırlamaz ve operasyonu ağrısız, acısız bir şekilde atlatır. Pubis estetiğinde en büyük sorun, eğer bölge fazla yukarı kaldırılırsa büyük dudakların yukarı çıkmasıyla oluşan görüntüdür. Bu nedenle operasyon bilinçli, uzman ellerde yapılmalıdır.

Labioplasti (İç-Dış Dudak Estetiği) en sık uygulanan genital estetik ameliyatıdır.

Bu ameliyat, dıştaki büyük ve içteki küçük dudakların normalden büyük olması ve sarkması durumunda yapılır. Dış dudaklar, pubisin devamı olarak şekillenir, ayakta duruş pozisyonunda, dudakların 1/3 veya 1/4′ ü karşıdan görünür haldedir ve üzeri kıllarla kaplıdır. İç (küçük) dudaklar genelde büyük kısmı dış dudaklar tarafından örtülmüş halde olan klitorisi kaplayan mukozal yapılardır. Bu bölgeler vagen çevresini sararak sonlanır, üzerinde kıl barındırmaz. Dış dudakların ayakta duruşta aşağı sarkması ve içinin boşalması, karşıdan bakıldığında kitle görüntüsü yaratması veya iç dudakların, dış dudakların arasından dışarı çok fazla çıkması en sık rastlanan estetik problemlerdir. Bu problemler, genelde yaş ilerlemesiyle ve doğum sonrasında ortaya çıksa da, gençlerde de görülebilir.
Labioplasti operasyonu, 30-40 dakika sürer ve isteğe göre sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) veya genel anestezi altında uygulanabilir. Labioplasti sonrası yaklaşık 15 gün kadar batikon ile oturma banyosu temizliği önerilir. Dikişler, 3 hafta içinde kendiliğinden düşecektir. Operasyon sonrası, hafif kan sızıntıları bir hafta kadar devam edebilir. 3 hafta sonra kişi cinsel yaşantısına dönebilir.

Labioplasti operasyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kişi bu operasyonu geçirdikten sonraki ilk 48 saatte, bölgeye iç çamaşırı üzerinden buz uygularsa, şişlik ve kan sızıntısı daha az olur.
  • Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar hafif sızıntılara karşın hijyenik ped kullanılması gerekebilir.
  • Operasyon sonrasındaki 10 gün, tuvalet temizliğini serumla seyreltilmiş batikon ile yapılmalıdır.
  • Operasyonun ertesi günüden itibaren duş alınabilir ancak 3 hafta kadar küvette banyo yapılmaması, genital bölge temizliği için yine seyreltik batikon kullanılması önerilir.
  • Ikınma, genital bölgeyi gereceği ve ağrıya yol açacağı için kişinin operasyon öncesi 3 gün ve sonrasında 3 hafta kadar kabız kalınmaması önerilir.
  • Hastanın, 3-4 hafta kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.

Vajinadaki yapısal ya da doğum sonrası oluşan sorunlar operasyonla giderilebilir.

Vajina estetiği, vajinanın dış, üçte birini oluşturan orgazmik alan, iç ve dış dudaklar için uygulanan işlemdir. Pek çok kadın, labialarının (dudakların) büyük ve sarkık olmasından şikâyet etmektedir. Bu nedenle, bu bölgelerin ameliyatla küçültülmesi psikolojik olarak mutluluk vereceğinden, cinsel başarı ve haz da artacaktır. Bu dudakların normalden büyük olması, bazı durumlarda klitorisin örtülmesine neden olacağı için orgazmın gecikmesine ve hazzın azalmasına fonksiyonel olarak sebep olabilir. Labiaların normalden küçük ve gevşek olması durumunda, yağ dokusu transferi ile normal, gergin ve daha genç bir görünüm sağlanabilir.

Vajinal daraltma ya da yenileme, yaş veya doğumlara bağlı olarak vajinanın gevşemesi sonucu oluşan görünümü düzeltmeye ve cinsel ilişki hazzını arttırmaya yönelik cerrahi bir uygulamadır. Gevşeme, yapısal olarak veya normal doğum sonrası oluşan travma sonucunda kadında alt genital bölgede bulunan kas ve yumuşak dokuların gevşeyip genişlemesi ve sarkmasıdır. Bu durumda, vajinal kaslar gevşer, normal gerginlik ve direnç azalır, vajinanın kontrol ve destek fonksiyonları bozulur. Duvarlardaki gevşeme aynı zamanda cinsel partner olan erkeğin duyacağı cinsel hazzı da azaltacaktır. Bu sorun, cerrahi olarak vajinal kanal daraltılması ve gevşemiş olan kas yapıları düzeltilmesiyle giderilebilir. Operasyon, 1-2 saat sürer ve normal yaşama 2 gün içerisinde dönülebilir. Cinsel aktivitenin tekrar başlaması ise ancak 2 hafta sonra mümkündür.

Boyun Estetiği

Yaş ilerledikçe yüzde olduğu gibi boyun derisinde de bollaşma ve sarkma oluşur. Böylece boyunla çene arasındaki açı kaybolur. Çok fazla kilo alıp verenlerde, alt çenesi küçük ve geride olan kişilerde boyun altındaki deride daha erken yaşlarda bollaşma oluşur. Kilolu kişilerde ise deri bollaşmasına çene altında halk ağzı ile gıdı dediğimiz bölgede yağlanma da eklenir.

 Boyun estetiği ameliyatına nasıl karar veriyoruz?

Genellikle 55 yaş üzeri bayanlarda yüz ve boyun bölgesinde bariz yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Göz ve alında derin kırışıklıklar, göz altında halkalanma, gülme çizgilerinin belirgin hale gelmesi, ağız kenarının aşağı doğru yer değiştirmesi, çene köşelerinin orada biriken deri bolluğu nedeniyle kareleşmesi ve boyunda boyun kaslarının gevşemesi sonucu oluşan dikey bantlar ve çene altında keseye benzer deri bolluğu bu belirtilerin belli başlı olanlarıdır. Bu bulguları tespit ettiğimizde yüz, göz kapağı ve boyun germe işlemlerini bir arada uyguluyoruz.

Boyun germe ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Boyun germe ameliyatında kulak önünden kulak memesine uzanan, oradan da kulak arkasında dönen bir kesi yapılır. Yüz ve boyun derisi serbestleştirilir. Mimik kaslarının ihtiva eden yüzün yumuşak dokusu dikişler ile yukarı doğru asılır. Derinin fazlası çıkartılarak kulak önü ve arkasındaki kesiye dikilir. Çene altında gıdı bölgesinde yağ toplantısı varsa liposuction ile alınır. Boyun bölgesindeki dikine bantlar çene altından yapılan 3-4 cm’lik bir yatay kesi ile serbestleştirilir ve birbirlerine dikilerek boyunda bir iç korse oluşturulur. Boyun derisindeki sarkma alt çenesi küçük ve geride olan kişilerde daha erken yaşlarda belirgin hale gelir. Çene ucuna konulan protezler ile çenenin belirginleştirilmesi boyun germe işlemi sırasında yapılabilir. Böylece yüz profili de restore edilmiş olur. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Boyun germe dışında yüzün diğer bölgelerine de müdahale edildiği için ameliyat süresi 5 ile 7 saat arasında değişir.

Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Boyun germe ameliyatı öncesi kanamayı arttırma ihtimali olan aspirin benzeri ilaçlar kesilmelidir. Sigara kullanımı ameliyattan 3 hafta önce kesilmelidir. Saçlar ameliyat sonrası 1 ay boyanamayacağı için 1 hafta önceden boyatılabilir. Saçların uzun tutulması ameliyat sonrası kullanılan pansumanları gizlemek açısından faydalı olacaktır.

Boyun germe ameliyatı sonrası belirgin iz kalır mı?

Genellikle kullanılan özel dikiş ve pansuman malzemeleri ile oluşacak izler en aza indirilir. Cerrahi kesiler doğal deri kıvrımları boyunca yapıldığından, kulak arkasında ve saçlı deri içinde gizlendiğinden pek göze çarpmazlar. Eğer aşağıda anlatılan komplikasyonlar (Kanama, enfeksiyon, sıklıkla sigara kullananlarda görülen deri kayıpları) gelişirse yara iyileşmesi gecikeceğinden tedavi gerektiren izler kalabilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Boyun germe ameliyatından 1 gün sonra kulak araksından alandaki sıvıların toplanmasını önlemek üzere konulan dren alınır. Ameliyat sonrası buz uygulaması iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyatı 2. günü taburcu olunur. Taburcu olurken giymek üzere bir güneş gözlüğü getirilebilir. 1 haftada yüz ve göz kapaklarındaki dikişler alınır. 10. günde saç içindeki metal dikişler alınır. Ameliyattan 2 gün sonra banyo yapılabilir. Yüzde yaklaşık birkaç hafta içinde düzelen bir hissizlik olması normaldir. Makyaj yaparken, saçlarınızı tararken kibar hareketler kullanın. En azından iki hafta seks ve ağır ev işleri gibi ağır egzersizlerden kaçınmalı, birkaç ay için alkol, buhar banyosu ve sauna gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Güneş koruyucu kremlerin 6 aya dek düzenli olarak kullanılması gerekir. Şişlik ve morluklar 3 haftada ortadan kalkar. Genellikle 2. haftada işe dönüş yapılabilir.

Boyun germe ameliyatının riskleri nelerdir?

Kanama: Seyrek olmakla birlikte, boyun germe operasyonu sırasında ya da sonrasında kanama problemi ile karşılaşılabilinir. Operasyon sonrasında kanama olursa, acil drenaj tedavisi veya kan transfüzyonu gerekebilir. Kanama riskini artırmaları nedeni ile operasyonun on gün öncesinden, aspirin ve benzeri ilaçların kullanımı durdurulmalıdır. Tıbbi kontrol altında olmayan hipertansiyon da operasyon sırasında ya da sonrasında kanamaya neden olabilir. Deri altına kanama, iyileşmeyi geciktirebilir ve kötü iz kalmasına neden olabilir.

Enfeksiyon: Bu ameliyat sonrasında enfeksiyon genellikle beklenmez. Nadiren de olsa, enfeksiyon gelişecek olursa, ek antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Kötü iz kalması: Her ne kadar cerrahi müdahale sonrasında iyi bir yara iyileşmesi beklenirse de, bazı genetik özellikler, enfeksiyon ya da sigara kullananlarda rastladığımız deri kayıpları nedeniyle izler oluşabilir. Bu izler için ek tedaviler gerekebilir.

Sinir hasarı: Yüz germe operasyonu sırasında motor ve duyu sinirleri hasar görebilir. Yüz germe operasyonu sonrasında yüz hareketlerinde zayıflık veya kayıp olabilir. Sinir hasarı, yüzdeki hareketlerde ve duyuda, geçici veya kalıcı kayba neden olabilir. Bu tip hasarlar zamanla iyileşebilir. Yüzün, boynun ve kulak bölgesinin duyu sinirlerinin hasarı geçici veya kalıcı uyuşukluğa neden olabilir. Ağrılı sinir çok nadirdir.

Saç kaybı: Ameliyat sırasında derinin yukarı çekildiği bölgelerde saç kaybı olabilir. Bunun olup olmayacağı önceden bilinemez.

Uzun süreli etkiler: Yaşlılık, kilo alımı veya kaybı, güneşte kalma ve diğer bazı şartların sonucu olarak, yüzde bunları izleyen değişikler olabilir. Yüz germe ameliyatı yaşlanmayı durdurmaz, ya da yüzün ve boynun gerginliğini sürekli olarak sağlamaz. Yüz germe ameliyatının sonuçlarını koruyabilmek için gelecekte yeni ameliyatlar ve tedaviler gerekebilir.