Elmacık kemiği estetiği yapılmasının iki sebebi vardır. Bunlardan biri elmacık kemiklerinin yüz bölgesinde belirgin olmaması, diğeri ise yaşı ilerleyen kişinin yüz dokularındaki değişimdir. Yüzün genç görünümünde elmacık kemikleri ve çenenin büyük etkisi vardır. Genç yaşlarda bu üçlü yapı üçgen şeklinde iken yaşlanmaya başlayan cilt ile yüz çevresinde dikdörtgen bir görünüm ortaya çıkmaya başlar. Toplumumuzun elmacık kemikleri belirgin değildir. Bu, kişilerin yaşlanması daha geç olduğundan dolayı avantaj sağlarken, güzellik kriterlerinde elmacık kemiklerinin belirgin olması gerektiğinden dolayı büyük bir dezavantajdır. Bu olumsuzluğu gidermek için elmacık kemiği estetiği yapılması gerekir. Kişinin durumuna göre estetik için farklı teknikler kullanılır.
Yüzde bulunan kemikleri büyütmek için, genellikle yüz protezleri kullanılır. Yüz protezleri kemiklerin üzerine eklenerek büyütülmesi istenen kemiklerde daha çıkık bir görünüm elde edilir. Bu protezler elmacık kemiğinde ve alt çene ucu sorunlarında kullanılır. Alt çene ucu sorunları için kullanılan farklı yöntemler mevcuttur. Çene ve elmacık kemiği estetiği uygun planlama ve uygun zamanda yapıldığında mükemmel sonuçlar alınır ve istenen güzelliğe kavuşulabilir.
Elmacık kemikleri büyütme teknikleri nelerdir?
Yağ transferi yöntemi: Uygulama lokal anestezi kullanılarak yapılır. Kişinin vücudunun bölümlerinden alınan yağlar, elmacık kemiklerine enjekte edilir.
İmplant yöntemi: Uygulama genel anestezi altında yapılır. İleri aşamada yüz ortasında düzleşme meydana gelmiş hastalar için tercih edilen bir yöntemdir. Yaklaşık bir saat süren bir operasyondur. Bu uygulamada ağız içindeki kesiden girilerek elmacık kemiklerine ulaşılır ve protez yerleştirilir. Ağız içindeki kesiler operasyon sonunda çok ince estetik dikişlerle kapatılır. Ameliyat sonrası yanaklarda gerilme ve hafif sızlama hissedilebilir, morluk ve şişkinlikler meydana gelebilir. Bu morluk ve şişkinliklerin geçmesi için baş yukarı uyumak ve bölgeye soğuk kompres yapılması gerekir. Bu etkiler kişiden kişiye farklılık göstererek, genellikle iki hafta içinde son bulur.
Yüz ortasından germe ya da askılama yöntemi: Bu yöntemde şakakta bulunan saçlı alandan delikler açılarak yüz bölgesine girilir. Endoskopik yöntemlerle birleştirilerek uygulanabilir. Operasyon sonrasında hastalarda herhangi bir iz kalmaz.
Geçici dolgu maddeleriyle yapılan yöntem: Bu yöntemde istenilen sonuç geçici olarak elde edilir. Sebebi uygulamada kullanılan dolgu malzemelerinin geçici olmasıdır. Hastanın elmacık kemikleri bir süre sonra eski haline döner. Bu süre kişiden kişiye farklılık gösterir.
Çene estetiği nedir?
Çekici olarak kabul gören bütün yüzlerde yüz iskeletini oluşturan parçalar arasında yapısal simetri ve denge mevcuttur. Yüz iskeletinin dengeli olması ise yüzü oluşturan kemikler arasında üç boyutta uyum ve doğru estetik oranların bulunması ile mümkün olabilmektedir.
Bu doğrultuda çene değerlendirmesi komşuluğunda bulunan dudaklar, dişler ve burun gibi anatomik yapılara göre yapılmalıdır. Çene yapısındaki estetik problemlerin düzeltilmesi yüzü oluşturan yapılar arasındaki uyumu sağlarken ağzın, dudakların ve burnun görünümüne de olumlu katkıda bulunduğundan yüz bölgesinde estetik müdahale talebi olan bütün hastalarda çene yapısının da değerlendirilmesi ve daha iyi bir estetik sonuç için çene ile ilgili estetik problemlerin de çözülmesi önerilmektedir.
Çene kemiklerinde var olan sorunlara göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Isırma sorunlarında ortognatik cerrahi uygulanabilir. Çenedeki eksiklik çene ucu protezi ile giderilebilir. Kemikteki fazlalıklar ise kemik törpüleme uygulaması ile giderilebilir ve kişinin istediği mükemmel sonuç elde edilmiş olur.
Çene ucu estetiği sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Operasyon sonrasında oldukça nadir sorunla karşılaşılır ama her cerrahi müdahalede olduğu gi oluşabilecek sorunlar vardır. Karşılaşılan bu sorunlar da çok önemli değildir. Operasyon sonrası iki veya üç gün şişlikler meydana gelebilir. Bazen de iyileşme döneminde hastayı rahatsız etmeyecek kadar hafif asimetri oluşumu gözlenebilir.
Çene ucu estetiği nasıl uygulanır?
Çene ucu estetiği ameliyatlarına genel olarak Genioplasti ameliyatları adı verilmektedir. Ameliyattan önce bir muayene yapılır. Yapılan bu ilk muayenede çene ve yüz oranları, dişlerde olabilecek ortognatik sorunlar ve yüzde genel gelişim durumu incelenir. Gerekirse operasyon öncesinde radyolojik incelemeler de yapılabilir. Ameliyata olumsuz etkisinin olacağı düşünülen alışkanlık vb. durumlar söz konusu ise hasta bilgilendirilerek tedbirler alınır.
Çene ucu estetiği (genioplasti) ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve normal şartlarda yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Kişinin çene altından ya da ağız içinden açılan kesiden protez yerleştirilir. Kesi ağız içinden yapıldığı için yüzde herhangi bir iz kalmamaktadır. Ameliyat dikişleri kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için dikiş alınmasına gerek olmaz.
Hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir. Ağrı genellikle azdır ve ağrı kesici kullanmakla iyi tolere edilir. Ağız ve çenedeki şişlikler ortalama 1 hafta da iyileşmektedir. Ağız içindeki kesiler iyileşene kadar yaklaşık 6-7 gün sıvı gıdalar ile beslenmek yeterlidir. çene ucu estetiği ( genioplasti ) olan kişilerde ameliyattan sonra geçici de olsa, alt ve üst dişlerin birbirine bağlanmasına gerek yoktur.
Çene ve elmacık kemiği estetiğinde kullanılan implantlar
Yüzde büyütme operasyonlarında hastanın vücut dokularıyla uyumlu olan implantların yani protezlerin yerleştirilmesiyle yapılır. Bu protezler üst çene kemiği, alt çene kemiği ve elmacık kemiğinde uygulanabilir. Yüzde küçültme operasyonları ise kemiklerin törpülenmesi ve kesilmesiyle yapılır.
Çene ucu implantları
Alt çene kemiği küçük ve çene ucu geride olan kişilerde uygulanabilir. Bu operasyonda çene ucuna yerleştirilen implantlarla alt çenenin uzatılması ve yüz orantısının düzeltilmesi mümkündür. Vücut ile uyumlu bir materyal olan ve tıpta tıkanmış büyük damarların yerine yama olarak kullanılan çene ucu implantları yada silikon çene ucu implantları kullanılmaktadır. Bu protezler yarım ay şeklindedir ve değişik uzunluk ve kalınlıkta tipleri üretilmiştir. Politetrafiloruetilen implantların özel gözenekli yapısı nedeniyle zamanla kemik hücreleri gözeneklerin içine girerek o bölgede kemikleşmeyi sağlamaktadır. Bu işlem ağız içinden dudak ile dişler arasındaki oluktan yapılan bir kesi yoluyla yada çene alt bölgesinde deriye yapılan 2-3cm yatay bir kesi yoluyla gerçekleştirilebilir. Yapılan işleme ve hastanın isteğine göre genel anestezi ya da lokal anesteziyle protezler yerleştirilir. Bu işlem birçok hastada genellikle burun estetiği ile birlikte aynı seansta yüz orantısını dengelemek amacıyla yapılmaktadır. Bu operasyondan sonra ciddi düzeyde bir şişlik ve morluk oluşmaz, hasta işlemin yapıldığı gün evine dönebilmektedir. Çene ucuna konulan flasterler birkaç gün sonra çıkartılır. Ağız içinden yapılan uygulamalarda birkaç gün sıvı yumuşak diyet önerilir.
Alt çene kemiği (Mandibula) açı bölgesi implantları
Kulak memesinin birkaç cm alt ve ön bölgesinde alt çene kemiği (mandibula) açılanma yapar. Mandibula’ nın az geliştiği bu bölgesi silik olan kişilerde yüzdeki orantıyı dengelemek ve daha çıkıntılı bir alt çene kemiği oluşturmak için politetrafloroetilen implantlar kullanılabilir. Bu implantlar L şeklindedir ve değişik uzunluk ve kalınlıklarda üretilmiş formları mevcuttur. Uygulama ağız içinden yapılacak bir kesiyle yapılır. Yapılan işlem sonrası hastalar hemen eve dönebilir. Yüzde olan elastik bandajlar, ameliyattan sonraki birkaç gün içinde çıkarılır.
Üst çene kemiği (Maxilla) implantları
Üst çene kemiği (Maxilla) gelişimi kişiye göre değişiklik gösterir. Üst çene kemiğinin gelişiminin az olması, alt çeneyle üst çene arasında olan orantıyı olumsuz olarak etkiler. Dolayısıyla burnun yüzde durduğu yer de etkilenir. Üst çene kemiği daha az gelişen kişilerde ağız içinden yapılacak kesiyle implantlar yerleştirilir. Bu dişlerin üzerinde ve burun kanatlarında belirli bir dolgunluk meydana getirir. Aynı zamanda burun deliklerinin olduğu bölümün biraz daha öne getirir. Üst çene kemiği implantları çoğunlukla burun estetiği ameliyatıyla birlikte yapılacak bir işlemdir. Tek başına uygulandığında, hastalara lokal anestezi yapılır.
Elmacık kemiği (Zygoma) implantları
Elmacık kemiği (Zygoma) çıkıntısı az olan kişiler daha güzel bir görünüme sahip olmak için elmacık kemiği estetiği yaptırırlar. Operasyonda kullanılan implantlar farklı uzunlukta ve değişik kalınlıkta üretilmiştir. Bu protezlerin seçiminde hastaların yüz orantısı değerlendirilerek uygulama yapılır. Kişilerde elmacık kemiğine yapılan implant uygulamasında başarıyı etkileyen etkenler implantın boyutlarıyla, bunların yerleştirildiği yerin doğru seçilmesidir. Yapılan işlemde sedasyon destekli lokal anestezi veya genel anestezi uygulaması yapılır. Bu implantlar ağzın içinden üst dudakla dişler arasındaki oluktan yapılacak kesiden yerleştirilir. Doğru ve uygun şekilde yerleştirilen protezler kişilerde göze hoş gelen bir görüntü meydana getirir. İstenen mükemmel sonuç elde edilir. Yapılan uygulamadan sonra, hastalarda önemli sayılacak morluk ve şişlik meydana gelmez. Hastalar birkaç günde normal yaşamına geri dönebilir. Bunun dışında hastaların birkaç gün süreyle beslenmesinde yumuşak gıdaları tercih etmesi önerilir.