Dövme silme tedavisi için en etkili yol nedir?

 

Dövme sildirme işleminde kullanılan en etkili yol lazer tedavisidir. En uygun lazer ise; pico saniye Q-switched Nd:yag lazerdir. Diğer kullanılan lazerler ya da IPL gibi yüksek atımlı ışık sistemleri hem dövmeyi iyi çıkarmaz, hem de yanık izinden daha kötü bir görünüm oluşturabilirler.

 

Lazerle dövme silme nasıl olur?

Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler tarafından absorbe edilirler.

Lazer ışını ile cilt içine çökmüş dövme boyası parçalanarak hücre dışına çıkar ve vücuttaki çöpçü hücreler yardımıyla toplanarak atılır. Bu süreç için seans aralarında 3-4 hafta kadar süre bırakılmalıdır. Ortalama 7-8 seans dövmenin tamamen çıkması için gerekebilir.

Lazerle Dövme Silme İşleminde Kullanılan Cihazlar

Dövme silme uygulamalarında dövmeyi oluşturan pigmentlerin renklerine göre farklı tipte lazer cihazları kullanılabilir. Dövme çıkartmak amaçlı üretilen dört tip lazer cihazı Q-Switched (Q-anahtarlı) adı verilen bir teknolojiye sahiptir. Bu teknikle kısa ve yüksek enerji içeren ışın atımlar yapılır.

  1. Q-switched Ruby,
  2. Q-switched Alexandrite,
  3. Q-switched Nd: YAG, bu sınıf lazerlerde en yeni sistemdir ve özellikle kırmızı, mavi ve siyah renk içeren dövmelerin silinmesinde kullanılır.
  4. Pico saniye Q-switched Nd: YAG, Pico saniye lik bir zaman diliminde (saniyenin 1 trilyonda biri) atım yapan sistem, nanosaniye atımlı lazerlere oranla, özellikle dövme silmede daha efektif sonuç almanız için teknolojisi güncellenmiştir.

Dövme tamamen çıkar mı?

Lazerle dövme silme % 95 oranında başarılı sonuç verir. Bir dövmenin kaç seansta çıkacağı bir çok faktöre bağlıdır. Bu faktörler;

  1. Dövme boyasının lazer ışınına olan duyarlılığına; Bazı dövmeler 3-4 seansta çıkabilirken, bazı dövmeler 10 seansa kadar uzayabilir.
  2. Rengine; Siyah ve kırmızı renkler ise en kolay silinenlerken, mavi ve yeşil dövmelerin rengi açılabilir ya da tamamen çıkabilir. Sarı ve yeşil renkler lazerle dövme silmek en dirençli olanlardır.
  3. Dövmeciye; Amatör dövmeler daha kolay, profesyonel dövmeler geç çıkar.
  4. Dövmenin yoğunluğu ve derinliğine; İnce çizgi şeklinde yüzeyel dövmeler daha kolay çıkarken, yoğun boyalı ve derine kadar uzanan dövmeler daha geç çıkar.

 

Her renk dövme çıkar mı?

Her bir renk dövmeyi çıkarmak için ayrı bir dalga boyu lazer başlığı gerekmektedir.
Siyaha 1064 nm, yeşile 650 nm, sarı-maviye 585 nm ve kırmızıya ise 532nm dalga boyu içeren lazer başlığı kullanılması ile iyi bir sonuç alınabilir.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılımıdır?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok konforlu olduğu söylenemez. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hise neden olur.

İyileşme dönemi nasıldır ?

Kişinin günlük aktif yaşantısını etkilemez. İlk birkaç seansdan sonra lazer uygulanan dövmeli alanda kızarıklık ya da kabuk oluşabilir. Genellikle 3-7 gün içinde geçer, Lazerle dövme tedavisinden hemen sonra bölgeye antibakteriyel bir krem uygulanır. Tedaviden bir gün sonra duş alınmasında sakınca yoktur ancak bölge sertçe ovulmamalıdır. Tedaviden sonra bir kaç gün bölgede güneş yanığı hissi duyulur ve bir kaç hafta kızarıklık devam eder.

Dövme silmeden sonra iz kalır mı?

Uygulanan alanda genellikle herhangi bir iz kalmaz. Nadiren tedavi edilen bölgede hiperpigmentasyon (renk koyulaşması) veya hipopigmentasyon (renk açılması) görülebilir. Ancak o bölgede belirgin bir iz ya da kötü bir görünüm oluşmaz. Tedaviden sonra bölgede enfeksiyon olabilir veya çok nadiren yara izini andıran bir iz kalabilir.