Leke nasıl oluşur ve Leke tedavisi nedir ?

 

Leke aslında cildimize renk veren melanin pigmentinin bir bölgede normalden fazla olması nedeniyle oluşur. Lekeler; doğumsal, güneşe, gebeliğe, ilaca ve diğer birçok faktöre bağlı olarak oluşabilir. Yine cilt içinde yüzeyel ya da derin yerleşimli olabilir.

 

Cilt Lekeler yüzeysel mi derin midir?

Öncelikle lekenin derin mi yoksa yüzeyel mi olduğu tespit edilmelidir. Çoğu leke cildin hem yüzeyel hem de derin tabakasındadır. Bu yüzden leke tedavisinde genellikle kombine tedaviler daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu yüzden sadece peeling yaparak

Leke Tedavisi Neden Gereklidir?

Cilt leke tedavisi yaptıranlar, doğuştan lekesi bulunanlar ya da çeşitli faktörlere bağlı olarak zamanla leke oluşumu yaşayanlar olarak iki grupta değerlendirilebilir. Melonosit ya da melanin adı verilen renk pigmentleri, derinin gerçek tonunu belirleyen unsurdur.

Hormonal değişiklikler, güneş, ilaç kullanımları gibi farklı nedenlere bağlı olarak, melanin pigmentlerinin artması ile cildin belirli bölgelerinde koyu renk tabakaları oluşur. Özellikle cildin görünen yerlerinde olmasından dolayı kişilerin bu lekeleri yok etmek veya en az görünür biçimde sildirmek istemesiyle, tedavi uygulanır.

Ciltteki Lekelerin Oluşumu Önlenebilir mi?

Leke tedavisi kremleri kullanmak kalıcı olmayan lekelerin önlenmesinde başarılı sonuçlar verebilir. Güneş koruyucular kullanmak, uzun vadede güneşe bağlı lekelerin oluşmasını önler. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamak ta önemlidir. Özellikle yüz bölgesinde yapılan ağda epilasyonları ve sonrasında uygulanan yağ kullanımlarından özen gösterilmelidir. Kalıcı lekeler için ise uzman tedavisi gereklidir.

Ciltteki Lekeler Nasıl Belirlenir?

Leke tedavisinde öncelikle lekenin hangi gruba ait olduğu, türü, boyutları ve genel özelliklerini belirleriz. Her cilt lekesi farklı görünüm ve biçimdedir. Bu lekeleri şu şekilde tanımlayabiliriz;

  • Doğum Lekeleri

Bu leke türleri, bedenin farklı bölgelerinde oluşan hamilelik kaynaklı lekelerdir. Ota nevüs ve Ito nevüs olarak tanımlanırlar.

Ota Nevüs; yüz bölgesinin yan kısımlarında, göz etrafında, alın bölgesi ve kulak çevresinde oluşabilen koyu renkli lekelerdir. Siyah ya da siyaha dönük mavi rengindedirler.

Ito Nevüs: aynı renk tonlarında olan, doğum ardından birkaç ay itibariyle oluşan lekelerdir. Daha çok sırt yüzeyi ve omuzlarda görülebilir, az sayıda olduklarında önemli değildir.

  • Melazma Lekeleri

Hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşan lekelerdir. Özellikle hamilelerde görülebilen ve hormon hapları, gebelik önleyici hapların kullanımında oluşurlar. Genellikle üst yüz bölgesinde, yanak civarı ve bıyıklarda oluşan, keskin hatlı lekelerdir. Yüzdeki leke tedavisi için danışan kadın ve erkeklerde, silinebilir leke gruplarına dahildir.

  • Solar Lentigo Lekeleri

Zamanın bıraktığı izler de diyebiliriz. Özellikle yüz ve ellerde oluşan kahve tonlarındaki, farklı şekillerde oluşan kimi zaman da kabarık olan leke türleridir. Yaşlanma lekesi olarak bilinirler.

  • Hiperpigmentasyon Lekeleri

Postinflamatuar hiperpigmentasyon lekeleri, cilt dokusuna zarar verme nedeniyle oluşur. Dokuların tahriş edilmesi, yüzeylerinin koparılması, kaşımak gibi nedenlere bağlı olarak özellikle kıl köklerine uygulanan ağdalar, cımbızla alma gibi yöntemlerin doğru yapılmamasından kaynaklanır.

  • Çil

Genetik faktörlere bağlı olarak cilt üzerinde noktalar halinde görülen turuncu- kahve tonlarındaki lekelerdir. Çocukluk çağlarında genellikle tamamı oluşan ve güneş ışınlarına doğrudan temas ile renkleri koyulaşan leke çeşitleridir. Özellikle beyaz tenlilerde ve kızıl saçlılarda daha çok görülür.

lekeleri geçirmek ya da azaltmak çoğu zaman fayda sağlamaz.

Leke tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir

Kliniğimizde uygulanan leke tedavileri;

  1. Karbon peeling ; Ciltte melanin hücre sayısını düşürerek lekelelerin açılmasını sağlar. Genelde 1 veya 2 hafta aralıkla 6-8 seans uygulanır. Ciltte yenilenme, canlanma ve parlama sağlayarak cildin daha iyi görünmesine neden olur.
  2. Glikolik Asit peeling ; Cildin yüzeyel tabakasındaki melanin pigmentini azaltmay amaçlar. Uygulama % 70 oranında glikolik asit peelingi ile yapılmaktadır. Seri seanslar ile cildin yüzeyel , orta tabakadaki lekelerde ciddi ve kalıcı açılmalara neden olur.
  3. CO2 fraksiyonel lazer; Bu lazer ciltte tam kat bir yenilenme sağlandığı için hem derin hem de yüzeyel lekelerin azaltılmasında oldukça etkilidir. Genellikle leke tedavisinin başlangıcında 1-2 seans uygulanması yeterlidir.
  4. Pico saniye Q-swidged Nd Yag Lazeri ; Cildin özellikle derin tabakalarında olan fazla melanin içeren hücrelere oldukça etkilidir. Normal cilt renginde olan melanin pigmentini etkilemez.  (1) veya (2) hafta ara ile sonuca göre (6) – (10) seans sürer.
  5. Thulium akıllı lazer en güncel lazer teknolojilerinden birisidir. 1927nm dalga boyuna sahip fraksiyonel bir lazerdir. Melazma tedavisinde ise ilk defa 2011 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Akıllı lazer, BB lazer, lavieen lazer, tülyum lazer olarak da yaygın şekilde bilinir Lavieen (1927nm) iyi bilinen bir BB lazer’dir, belirgin beyazlaştırıcı/aydınlatıcı sonuçlar sunar.

Dikkat çekici sonuçları ile, tedavi sonrası süreç gerektirmeyen Sub ablatif cilt yenileme ve gençleştirme lazeridir. Ayrıca, LAVIEEN ayarlanabilen enerji yoğunluğuna göre kırışıklık, Geniş gözenek, Melazma, Pigment lezyonları, tedavileri için kullanılır. Epidermal bazal tabaka üzerinde bir sürü melanosit ve melanin bulunur,pigmentasyon tedavi etmek için, subablatif LAVIEEN sistemi epidermal bazal tabakada etkili lazer sistemidir.

Özellikleri

BB Lazer – hızlı ve etkili cilt beyazlaştırma etkisi melazma ve dermis-epidermis birleşim noktalarındaki pigmentasyonda yüksek etkili tedavi olanağı sağlar. Atım süresi ve atım seçenekleri sayesinde tedavilerde dokuda ablatif ve ablatif olmayan tedavi etkiler sağlanabilir.